Tomatclownfisk (Amphiprion frenatus)

Hur man sköter dessa fiskar i akvarium

Amphiprion frenatus är en rödorange clownfisk som på grund av sitt utseende brukar kallas för Tomatclownfisk. Den vuxna fisken är starkt orangeröd och har ett vitt band som löper runt huvudet, precis bakom ögonen. Honan är mörkare än hanen, hos vissa individer svartaktig, på sidorna.

Var lever de vilda tomatfiskarna?

De vilda tomatfiskarna lever i delar av västra Stilla Havet, mellan Japan och Indonesien. Den norra gränsen för utbredningsområdet är Ryuju Islands.

Vattenvärden

Salthalt: 1.020-1.024

pH-värde: 8.0-8.4

Vattentemperatur: 24°C – 27°C

Det är viktigt att vattet hålls välcirkulerat och att nivåerna av avfallsprodukter som ammoniak, nitrat och nitrit hålls låga.

Akvariet

Ett hundralitersakvarium rekommenderas för en grupp om fyra Percula clownfisk. Det handlar inte primärt om plats, utan om att det är svårt att hålla vattenkvalitén tillräckligt hög och stabil i ett mindre akvarium.

Måste jag skaffa en riktig anemon?

Det går att hålla Percula clownfisk utan en riktig anemon i akvariet. Vissa individer uppskattar att få en välgjord artificiell anemon, medan andra inte är särskilt intresserade av anemoner. Det sistnämnda är särskilt vanligt bland odlade clownfiskar som aldrig levt i en miljö fylld av farliga rovdjur.

Det är viktigt att det finns bra gömställen i akvariet så att clownfiskarna kan hitta platser där de kan känna sig skyddade och säkre. Det är inte ovanligt att Percula clonwfiskarna väljer ut ett visst gömställe och kringliggande område och mest håller sig där, precis som de skulle göra med en anemon i det vilda.

Om du väljer att skaffa en äkta anemon, välj helst arten Entacmaea quadricolor eftersom vi vet att Percula clownfisk är anpassad för att leva med den här anemonen i det vilda. Det finns även rapporter om att Percula clownfisk lever ihop med Heteractis crispa, men det verkar vara mycket ovanligare.

Viktigt: Att sköta om en anemon är mycket svårare än att sköta om en Percula clownfisk. Bara den som är genuint intresserad av att sköta om en anemon bör skaffa en anemon. Räkna med att lägga mycket tid, pengar och energi på att få anemonen att trivas i akvariet.

Ska jag hålla en grupp eller ett par av Percula clownfish?

I naturen lever Percula clownfisk i grupper, men i fångenskap är det vanligt att man bara håller två tillsammans för att undvika aggression inom gruppen. Den dominanta i paret kommer att utvecklas till en sexuellt mogen hona medan den underordnade blir en sexuellt mogen hane.

Kan jag hålla dem ihop med andra fiskar?

Percula clownfisk ska inte kombineras med andra arter av clownfisk, eftersom det leder till våldsamma slagsmål.

Det går att hålla Percula clownfisk ihop med andra sorters fiskar om man väljer med omsorg, och ser till att clownfiskarna har en viss avgränsad plats som de kan ta som sitt territorium istället för att försöka försvara hela akvariet.

Kost

Odlat Percula clownfisk är normalt van vid flingfoder och pellets och äter det gärna. Man bör dock inte bara mata med torrfoder, eftersom fiskarna mår bättre av en mer varierad kost. Ge köttig levande eller frusen mat + grönsaker och alger. De gillar till exempel artemia och mysisräkor.

Det går gärna växa alter i akvariet så att clownfiskarna kan beta fritt.

Odla

Det går att odla Percula clownfisk i fångenskap och det krävs inte någon anemon.

De nyckläckta ynglen är mycket små. Börja mata dem dag två, med pytteliten mat såsom nykläckt artemia och rotifiers.