Svart clownfisk (Amphiprion clarkii)

Hur man sköter dessa fiskar i akvarium

Svart clownfisk (Amphiprion clarkii) är en en populär akvariefisk bland saltvattensakvaristet och den förekommer i många olika färgformer. I det vilda kan man se hur mönstren varierar mellan olika platser i havet.

Alternativa namn på den här arten är Gulsvansad clownfisk och Clarks clownfisk (efter det vetenskapliga namnet). På engelska säljs den vanligen som Black clownfish, Clark’s clownfish eller Yellowtail clownfish.

Amphiprion clarkii

Hur stor blir den svarta clownfisken?

Vuxna hanar blir upp till 10 cm långa och honorna kan bli uppemot 15 cm.

Symbiosförhållande med havsanemon

Den färggranna svart clownfisken syns väldigt bra och löper alltid risk att bli upptäckt och uppäten av något hungrigt rovdjur i havet. För att skydda sig bildar den, precis som andra clownfiskar, ett symbiosförhållande med en havsanemon.

Havsanemonen har farliga nässelceller som kan bränna till rejält om man nuddar vid dem, så de flesta djur håller sig undan. Hur fiskarna klarar av att leva så nära inpå anemonen utan att bli skadad är fortfarande ett mysterium, och flera alternativa förklaringar har föreslagits. Fiskens kropp är täckt av ett slem och möjligen skyddar det mot nässelcellerna. Det kan också vara så att clonwfisken har en nedärv immunitet.

Anemonen tycker om att ha en clownfisk boende hos sig, eftersom den städar bort skräp från anemonen. Stora anemoner kan också döda och äta rovfiskar som clownfisken har lockat dit.

Eftersom clownfiskarna lever ihop med anemoner i det vilda kallas de även för anemonfiskar. Gulsvansad clownfisk och gulsvansad anemonfisk är alltså samma art.

Var lever de vilda svart clownfiskarna?

De vilda svart clownfiskarna lever i Indiska Oceanan och delar av Stilla Havet. Väster ut sträcker sig deras utbredningsområde till Persiska Gulfen. Rör vid oss öster ut hittar vi dem bland annat längs Australiens västkust, i den Indo-Australiensiska skärgården, kring Melanesien och Micronesien, och upp till Taiwan och de södra delarna av Japan.

Måste den ha en riktig anemon i akvariet?

Du måste inte förse din clownfisk med en riktig anemon anemon i akvariet om det är fritt från attackerande fiskar. Vissa individer uppskattar ändå att få en artificiell anemon i akvariet, medan andra inte bryr sig alls om anemoner.

Anemoner är knepiga att hålla, så man bör bara skaffa en riktig anemon om man verkligen är villig att lägga ned mycket energi på den.

Om du vill skaffa en riktig anemon till ett akvarium där det bor gulsvansade clownfiskar så kan du med fördel välja någon av dessa tio arter som vi vet att gulsvansen lever ihop med:

· Cryptodendrum adhaesivum
· Entacmaea quadricolor
· Heteractis aurora
· Heteractis crispa
· Heteractis magnifica
· Heteractis malu
· Macrodactyla doreensis
· Stichodactyla gigantean
· Stichodactyla haddoni
· Stichodactyla mertensii

Vattenvärden

Vattentemperatur: 24-28 grader C

pH-värde: 8.3-8.4

Kost

Clarkii clownfisken tenderar att se vackrare ut om man ger den köttig mat istället för flingfoder och pellets. Man kan till exempel hacka fisk och skaldjur och ge den. Den behöver också alger och grönsaker i sin kost.

Odling

Den Clarkii clownfisken är inte särskilt svår att odla i fångenskap och det finns gott om odlade exemplar i handeln. Man kan alltså få tag på en Clarkii utan att behöva riskera att skada någon av de vilda populationerna.

Den dominanta hanen vaktar äggen och tar hand om ägg och yngel.